Da li je hrana sve što jedemo?

Vjerovatno ste čuli za izraz "Mi se hranimo zdravo - sve jedemo kašikom." Da li ste spremni da dovedete u pitanje da li je to stvarno zdravo ? Ako ste zaista iskreni prema sebi zapitajte se da li se i zašto poslije kuvanog obroka osjećate umorno i tromo , sa željom da se odmorite poslije ručka. Smatra se da tijelo na varenje troši najviše energije. Slijedi logično pitanje, ako je hrana gorivo za naš organizam i daje energiju, zašto nam je prvo oduzima da bi nam je poslije dala. Ono što mi nazivamo varenjem , najčešće je borba tijela da izbaci balast i toksičan otpad koji smo unijeli jedući kuvanu ,industrijski obradjenu i loše kombinovanu hranu.

Trebamo naučiti kako jesti za život, a ne živjeti za jelo. U ovom tekstu i u narednih nekoliko bavićemo se ovom temom i temom razumijevanja funkcionalnosti našeg tijela.

Prehrambeni razum pitanje je od temeljne važnosti u ovom vremenu stresa.

Tijelo je sposobno samo se čistiti, samo iscjeljivati i samo održavati. Ovo su osnovni temelji na kojima se zasniva prirodna higijena. Ljudsko tijelo je zaista najveći dar i najbolje djelo prirode. Razumjeti samo naših 5 čula može zakrčiti intelekt, a popisom svih funkcija koje tijelo svakodnevno radi mogla bi se ispisati čitava knjiga. Mudrost samo jedne ćelije nadilazi svo prikupljeno znanje ljudske rase do danas. U ćeliji se vrši više hemijskih reakcija nego u svim svetskim fabrikama zajedno. Niko na svijetu ne može objasniti što tjera svaku ćeliju da radi, no sila koja stoji iza njih nadilazi naša shvaćanja. Unutar svake ćelije nalazi se jezgro s hromozomima koji su nositelji gena. U genima se nalazi životna materija tj. DNA.Ona odredjuje kakva će biti boja naših očiju ,miris pojedinog cvijeta. Kada bismo iz svih naših gena izvukli svu DNA, stala bi u kutijicu veličine leda, a ako bismo je odvili i spojili sve njene molekule ,dobijena nit bi se protezala od Zemlje do Sunca i natrag čak 400 puta. To je 130 milijardi kilometara. Vaše tijelo dvadeset i četiri sata dnevno čini trilione poslova. Ne milione, milijarde ili bilione, nego trilione! To ne čini slučajno, nego sa vrhunskim savršenstvom izvršavajući sve metaboličke i životne procese.

Uzevši ove činjenice u obzir, je li uvjerljivo da bi ova savršena mašina mogla i bez mehanizma za postizanje pravilne težine , održavanje forme ili zdravlja. Ne, to je potpuno nevjerovatno. Automatskim biološkim procesom kao što je disanje ili žmirkanje očiju , tijelo se neprestano trudi biti u formi. Tajna leži u tome da naučimo kako pomoći tom procesu , a ne remetiti ga. Imate li problema sa težinom, energijom, zdravljem , nema sumnje da je hrana koju unosite u organizam glavni činitelj koji tome doprinosi.

Problemi se jednostavno ne mogu riješiti sve većom i većom medicinskom njegom. Zdravlje pojedinca i zdravlje populacije odredjuju razni biološki, društveni i uticaji okoline, ali nijedan od njih nije toliko bitan kao hrana koju jedemo.

Svaka vrsta sisavaca ima svoj specifični probavni sistem biološki prilagodjen vrsti hrane kojom se hrani, od lavova koji imaju probavni trakt tri ipo metra do žirafa čiji je duži od 85 metara. Na planeti postoje mesojedi, biljojedi i svaštojedi. Oko toga što su ljudi, odnosno kakav probavni sistem imaju, vode se rasprave. Jedno je sigurno ,nemamo sve vrste sistema u jednom. Medjutim , mi jedemo ono što jedu i lav i žirafa i svinja i konj ili majmun i to vrlo često u jednom te istom obroku. To je veliki teret za naš probavni sistem i rasipa previše dragocjene energije.

Nepravilno kombinovana i pogrešna hrana je razlog "energetske krize " u kojoj se ova zemlja našla. To je ,takodje, jedan od razloga zbog čega ljudi umiru u pedesetoj.


Pročitajte

Kategorije