ŠTA SU ZDRAWI KOLAČI

Zdrawi kolači ( raw cakes ) su sirovi kolači. Najjednostavnija definicija sirovih kolača je da se prave od namirnica biljnog porijekla bez termičke obrade.

Radi preciznog informisanja javnosti i svih ljudi koji imaju bilo kakave alergene ovdje ćemo navesti detaljno namirnice koje se uglavnom koriste za izradu 90% kolača iz naše ponude. A to su:

- Orašasti plodovi ( lješnici, bademi, orasi, indijski orasi)

- Sjemenke – uljarice – lan,susam, suncokret, golica

- Svježe voće – jabuke, banane, urme, kokos, divlja borovnica, malina, jagoda, limun, pomorandža, višnja...

- Suvo voće – smokve, šljive, kajsije, suvo grožđe, brusnice,

- Začini i dodaci – rogač, kakao prah i buter sirovi veganski, extra devičansko ulje kokosa, puteri od lješnika, kokosa, badema, kikirikija,kokosovo brašno, cimet, vanila, muškatni oraščić...

- Zaslađivač – agava sirup, javorov sirup, stevia...

U ostalih 10% kolača koji ulaze u našu ponudu , a ne ubrajaju se u sirove kolače, već samo u veganske, kao namirnice se koriste ( pored gore navedenih ) i biljna mlijeka,kokosov šećer, ovsene pahuljice, kukuruzne pahuljuce ,rižino brašno i posna crna čokolada sa minimum 72% kakaa u sebi.


Da bi sjemenke i orašidi bili izvrsni za konzumaciju potrebno im je stvoriti uslove u kojima će da ožive. Te uslove im stvaramo tako što ih potopimo u pitku vodu i ostavimo preko noći da odstoje. U tom procesu oslobadjaju se inhibitori enzima i sjemenka počinje proces klijanja ,odnosno oživljavanja. Takve su puno ukusnije, lakše se vare i organizam ih bolje iskoristi. Nakon potapanja , u kome se odigrao proces oslobadjanja enzima, radi čuvanja i isticanja ukusa, te dobijanja jače arome , sjemenke možemo da sušimo u dehidratoru ili na suncu.

Svježi biljni plodovi ,naročito plodovi voća, su osnovna hrana za čovjeka. Sadrže sve potrebne vitamine , enzime, minerale,aminokiseline, prečišćenu vodu, vlakna i jedini su izvor i nosilac zdravog šećera – šećera sa kojim tijelo zna šta da radi.

Agava i Javorov sirup dobijaju se cijedjenjem sokova iz biljke (uprošćeno rečeno ) ,pa je to skoro kompletna namirnica. Mogu ih korisititi i dijabetičari.

Svaka torta ,pravljena po principima sirovih kolača ,nakon pravljenja mora se hladiti u zamrzivaču , u zavisnosti od strukture, od 8 do 10 časova. Zbog svega navedenog proces proizvodnje sirovih kolača zna biti dugotrajan.


Iz svega navedenog možemo zaključiti da su sirovi kolači jedini zdravi kolači za čovjeka ,jer ne samo da zadovoljavaju potrebu svakog pojedinca za unosom šećera , već vrlo kvalitetno hrane organizam i djeluju iscjeljujuće zbog velike količine nutritivnog bogatstva koje nose u sebi.

Najčešća pitanja:

Da li su sirovi kolači bez glutena?

- Da, jer se svi prave od namirnica koje u sebi prirodno ne sadrže gluten, ali nisu dekontaminirani, što znači da se u njima može naći tragova glutena u miliprocentima koje ne odgovaraju osobama koje imaju veliku intoleranciju na gluten. Svako ko ima standardnu alergiju na gluten može ih koristiti bez ikakave bojazni.

Da li su sirovi kolači posni, da li sadrže laktozu ilii kazein?

- Da, sirovi kolači su posni,ne sadrže ni laktozu , ni kazein jer se u njihovom pravljenju koriste isključivo biljna mlijeka.

       Da li sirove kolače mogu koristiti dijabetičari?

- Da, jer se svi prave bez dodatog šećera i kao zasladjivač se koriste ,najčešće , svježe urme koje imaju nizak glikemijski indeks i ubrajaju se u najzdravije voće na planeti. Dijabetičari koji imaju dijabetes tipa 1 ili su na insulinskoj rezistenciji moraju se posavjetovati sa ljekarom da li smiju koristiti kolače koji sadrže u sebi : banane i suvo voće. Preporučujemo da prilikom kupovine isčitate deklaraciju sa sirovinskim sastavom i naspram toga odaberete odgovarajući kolač.


Pročitajte

Kategorije